Sumber gambar: http://inachomel.blogspot.com/2011/08/sambal-serai-ketam-bersama-telur.html |
Ok...buka pose semalam, mak jang a.k.a mak sedare sblh abahku, teringin makan ketam dn dimasak sejibik mcam dalam rancangan "Ketuk-Ketuk Ramadhan"...Ilustrasi gambar macam kat atas tu la (sbb tak terasa nak mek gambar masakan semalam tu r).tp bahan nye lain le dari yang atas sebab ktorg punyer mcm ala gulai yang kering pun ader..ala2 rendang pun ader.tapi ktorg tak gune kerisik... Ni senarai Resepinyele...Ilang ngidam bibi dlm perut..ase la gak ketam tu camne..hehehe
Bahan-Bahan
- 4 ekor- 6 ekor Ketam Bunga (tu je yang Pak Jang a.k.a uncle-abg abahku jumpe kat Kuantan nih)..kalo besar lagi umpphh
- 2 batang serai (dititik)
- 2-3 biji bawang merah besar- kisar
- 6 biji bawang putih- kisar
- setengah inci halia-kisar
- 10 biji cili padi (ikut suke..10 biji sebab cili padi tak terasa pedas)-kisar
- 8-10 sudu besar cili kisar
- 3-5 helai daun limau purut-racik
- 2 helai daun kunyit- hiris halus
- 1 biji kelapa-ambil santannya
- 2-3 sudu serbuk kari
- air (sesedap rase nak bagi kering ke ape ikut cita rasa)
- garam (secukup rasa)
- gula (secukup rasa)
- serbuk perasa (kalau inginkan..tapi sy tak letak pun..)
- minyak
Cara-cara
1. Basuh ketam sehingga bersih
2. Panaskan minyak. Tumiskan serai dan bahan kisar hingga wangi.
3. Bila dah garing masukkan cili kisar,santan,serbuk kari dan perasakan dengan garam,gula dan air (jika tak ckup pekat/kering).Masukkan daun kunyit dan daun limau purut.
4. Masukkan ketam dan biarkan sebentar.
5. Bolehla diangkat jika ketam telah menjadi oren...(kami selalu biarkan kuahnye kering ala2 rendang gitu)..nak perasakan dengan serbuk perasa pun boleh..kalo tak suke tak yah le..(minimizekan le)
ok..selamat mencuber...n selamat berbuka...
0 comments:
Post a Comment