(Bentuknye mcm nile....gambar nie copy dr link nie eh...) |
(Ha seperti yang dimaklumkan..nie yg aku wat baru2 nih..abes adik bongsu ak abehkan) |
Bahan-bahan
2 sudu margerin/ planta/ mentega
1 tin susu pekat manis
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan milo/oligo koko/ovantine/vico
1 1/2 cawan kelapa kering (yg khas utk kuih)-selalunye ktowang goreng/sangai kelapa nie dulu
biskut butang secukupnya.
coklat rice secukupnya.
cup kertas comel-comel (kalaw nak jimat tak yah le letak dlm nie,masuk balang terus..kehkehkeh)
Cara-cara
1. Panaskan mentega dengan api yg perlahan.
2. Masukkan susu pekat manis. Kacau sentiasa..
3. Masukkan serbuk koko, milo dan kelapa kering (yg telah disangai). Kacau bagi sekata n sentiasa..jgn sampai hangit..paet pulok..
4. kacau sampai di likat lebih kuwang macam dodol. ( lebih kuwang 15-20 minit)
5. bile dah masak,totop api dan leh la disejukkan kat mangkuk ke apeke..lapekla plastik supaya tak melekat..
6. bole bulat-bulatkan adunan n letak biskut butang kt tengah2.
7. salutkan dengan coklat rice sehingga puas hati.
>>taddaaa dah siap..kalo agak nak tukar selera, coklat rise tue lehla tukar dgn badam hancur ke..tapi ti kene tukar name biskut laa..ehhehee... Selamat mencuba!!!
>> ti yang sy punyer dah siap,sy akn hupdate gambaq nye yeaa...t.q pemilik blog..
2 comments:
Kalau tak guna kelapa boleh takk??
Knp sy Pye jd keras.terlebih msk ke.mcmane nk lembutkn adunan
Post a Comment